Cursus Zwanger, gezond en fit
Voor een zwangere is het van essentieel belang gezond en fit door de zwangerschap te gaan! Het is belangrijk om met zo min mogelijk pijn (klachten) het tot het eind van de zwangerschap te brengen, maar ook om de bevalling soepeler te laten verlopen en na de bevalling sneller te herstellen!
Want wat staat je eigenlijk allemaal te wachten? Wat gebeurt er in je lichaam? Wanneer weet je dat de daadwerkelijke bevalling gestart is? En hoe vang ik mijn weeën op? Maar hoe ziet ook het (lichamelijk) herstel eruit?
In samenwerking met de GDD wordt bij Full of Life Castricum de cursus Zwanger, gezond en fit aangeboden. Een cursus van 8 lessen (7 voor en 1 na de bevalling), welke jou voorbereiden op de bevalling, maar ook zorgt dat je fit en sterkt de bevalling tegemoet ziet.
Tijdens de cursus worden al deze onderwerpen uitgebreid besproken, om jou een zo’n goed mogelijk beeld te geven. Naast de gegeven informatie en adviezen bestaat een groot deel van de les uit sporten, gericht op het sterker maken van de spieren welke voor een zwangere vrouw van belang zijn. Je zult merken dat een fit lichaam ervoor zorgt dat rug- en/of bekkenklachten voorkomen worden, of verminderen. Het sporten is voor alle zwangere vrouwen toegankelijk, sportief of niet. De oefeningen kunnen naar niveau worden aangepast, dus schroom niet!
Klachten na bevalling
Tijdens een zwangerschap en bevalling gebeurt er veel in het lijf, wat na de bevalling geruime tijd nodig heeft natuurlijk te kunnen herstellen. Soms is begeleiding tijdens het herstel wenselijk om zo meer kennis te krijgen over het lichamelijk herstel, vast te stellen waar een probleem zich voordoet en een (oefen) schema om op juiste wijze sport en/of activiteit weer op te pakken.
Diastase
Tijdens de zwangerschap wijken de buikspieren om ruimte te maken voor de groeiende buik. Het uitwijken van deze buikspieren met bindweefselplaat in de middellijn noem je een diastase. Bij de meeste gevallen verdwijnt deze diastase 6 maanden na de bevalling. Echter gebeurd dit niet bij iedereen en is er soms extra aandacht nodig. Een diastase kan namelijk zorgen voor houdings- en stabiliteitsproblematiek, rug- en bekkenklachten. Maar ook kan verhoogde buikdruk bij niezen, hoesten en lachen minder goed worden opgevangen, met urineverlies tot gevolg.
Bekkenbodem problematiek
Ook je bekkenbodem krijgt het zwaar te verduren tijdens vooral de bevalling. Verschillende spierlagen moeten ruimte maken tijdens de persfase, waarbij weefsel uitgerekt of beschadigd kan raken. Ook dit herstelt, bij juiste opbouw van belasting, vanzelf. Soms is de controle verminderd en zijn de bekkenbodem spieren verzwakt geraakt, maar ook een overactieve bekkenbodem zorgt voor klachten.
Voor zowel het begeleiden bij een diastase als problemen bij bekkenbodem kunt u bij ons terecht. Echter zal een doorverwijzing naar een bekkenfysiotherapeut plaatsvinden wanneer verder onderzoek noodzakelijk wordt geacht. Na een eventuele diagnose kan verder opbouwen van training of activiteit weer onder onze begeleiding plaatsvinden.